Kako nastaje i nestaje ozon?

Ozon je gas blijedo plave boje sastavljen od tri atoma kiseonika (O3).Prirodno se stvara u gornjim slojevima atmosfere uz pomoć snažnog ultra ljubičastog (UV) zračenja koje dolazi sa Sunca.

 

 Ovo zračenje razbija molekule kiseonika (O2), otpuštajući slobodne atome (O), od kojih se neki vežu sa drugim molekulama kiseonika i stvaraju ozon (O3). Dio atmosfere u kojem se oko 90% ukupnog ozona stvara na ovaj način, između 15-tog i 55-tog kilometra iznad zemljine površine, zove se stratosfera.
 
Ozonski omotač je sloj stratosfere gdje je prisutan ozon.

Ozonski omotač je od vitalnog značaja za život na površini zemlje jer djeluje kao filter i štiti da štetni ultravioletni zraci (UV-B) stignu do zemlje.

Smanjenje ozonskog omotača vodi ka smanjenju njegovih zaštitnih mogućnosti, što dovodi do povećanja izloženosti UV-B zračenju., što može izazvati posljedice: po ljude (rak kože, kataraktu očiju, opekotine od sunca, starenje kože i pogoršanje imunog sistema); po vodene eko-sisteme (ograničavanje proizvodnje fitoplanktona i zooplanktona i štetu u ranim fazama razvoja riba, rakova, amfibija i drugih morskih životinjskih vrsta); po kopnene biljke (utiče na rast biljaka); po materijale upotrijebljene u zgradama, boje, gume, drvo i plastiku.